Ga naar de inhoud

0-schaal treinset of treinbaan voor kinderen, goed idee of niet?

Heeft u zich wel eens afgevraagd of de 0-schaal nu echt wel zo handig is voor kinderen? U bent niet de enige. In dit artikel leg ik uit waarom het in mijn ogen niet zo’n goed idee is om deze schaal aan te schaffen voor uw kind.

Doe goed uw huiswerk

Als je een ouder bent die een treinset voor een kind koopt, en je hebt de guide voor ouders of schalen voor kindertreinen niet gelezen, dan denk ik dat je ze nuttig zult vinden.

0-schaal? Vergeet treintafels, 0-schaaltreinen zijn de originele “tapijtlopers”. De 0-schaalindeling neemt veel ruimte in beslag en het is de verantwoordelijkheid van de ouders om te beslissen hoeveel ruimte een kind daadwerkelijk tot zijn beschikking heeft, niet die van het kind.

Hoewel de goedkope 0-schaal concurrerend geprijsd zijn met betere N- en HO-schalen, heb ik ernstige bedenkingen bij het geven van 0-schaaltreinsets aan kinderen.

Krijg waar u voor betaald

Het is zowel mijn persoonlijke ervaring als mijn constatering dat 0-schaaltreinen op korte termijn tevredenheid en teleurstelling of desinteresse voor kinderen op lange termijn betekenen. En ik ben niet de enige die tot deze conclusie is gekomen. Mijn doel bij het schrijven van dit artikel is niet om op 0-schaal af te kraken, maar om ouders te waarschuwen dat hun geld misschien beter kan worden besteed aan iets met een groter potentieel voor tevredenheid op lange termijn.

Omvang en ruimteoverwegingen van de 0-schaal

De meeste 0-schaal startersets worden vandaag de dag geleverd met een ovaal van 100 x 150 cm van geïntegreerd ballastbedspoor. Dat gaat niet op een treintafel passen, tenzij je er een bouwt in je kelder of garage. En als je denkt dat het kind blij zal zijn met dat 100 x 150 ovaal voor altijd, dan houd je jezelf voor de gek. Je zult deze als snel moeten uitbreiden, en dat kost nog meer ruimte!

Lees ook:  Zo help je je kinderen bij het vinden van een leuke hobby

Interessante 0-schaal lay-outs vereisen een minimum van ongeveer 2 x 3 meter voor de treinsporen van uw kinderen. En vergeet niet dat naarmate de elektrische treinlay-outs van uw kind complexer worden, het steeds minder praktisch wordt om ze uit elkaar te halen en weg te zetten wanneer het kind klaar is met spelen. De eis dat ze hun sporen aan het einde van een speelsessie moeten wegzetten, kan al snel vervelend genoeg worden om de interesse in hun treinen te verliezen.

AC-transformatoren en omkeerproblemen

Vanuit educatief oogpunt is het doel van het geven van elektrische treinen aan kleine kinderen de ontwikkeling van de oog-handcoördinatie van het kind. Zij oefenen deze vaardigheden door de snelheid en rijrichting van de trein te controleren. Hoewel u de elektronica niet noodzakelijkerwijs hoeft te begrijpen, moet u weten dat de besturingselementen op wisselstroomtransformatoren moeilijker te bedienen zijn dan die van gelijkstroomaggregaten. Dus tenzij je van plan bent om grote bedragen uit te geven voor een digitaal gecontroleerd systeem, is dit een andere reden waarom ik voor kinderen geen 0-schaal zou gebruiken.

Conclusie

Mijn selectiecriteria voor treinen voor kinderen zijn vooral kosten en ruimte. Gezien dat, en ook gezien de extra problemen met het omkeren van de rijrichting en de fysieke kracht die nodig is voor het opzetten van 0-schaaltreinen, ben ik van mening dat de 0- en S-schalen niet meer voor kinderen zijn. Kijk daarom eens naar een leuke startersset uit de H0-serie.