Meteen naar de inhoud

Welke merken en fabrikanten van modeltreinen zijn er?

amerikaans merk modeltrein voorbeeld

Merken van modeltreinen

Er is een groot scala aan fabrikanten van modeltreinen. Echter zijn lang niet alle fabrikanten belangrijk om te kennen. Sommige fabrikanten zijn namelijk alleen in Europa, Amerika of Azië actief, andere produceren alleen bepaalde schaalgroottes. Daarnaast is er een onderverdeling te maken tussen grootschalige fabrikanten en kleinschalige fabrikanten. Dit onderscheid is voornamelijk voor de prijs van belang. Doordat merken als Märklin op een grote schaal produceren is de prijs van hun producten relatief laag ten opzichte van een kleinschalig fabrikant (welke soms de modellen nog met de hand maken). Echter als je opzoek bent naar een uniek exemplaar is juist een kleinschalige fabrikant de betere optie. Als laatste kan een onderscheid gemaakt worden in de kwaliteiten van de modellen, namelijk hobby-kwaliteit of professionele kwaliteit. Dit zie je ook terug in de prijs.

Hieronder treft u een overzicht van de grootschalige fabrikanten en de bijbehorende schaalgroottes van hun collectie. Als u meer wilt leren over de verschillende beschikbare schaalgroottes verwijs ik u graag naar dit artikel.

Naast fabrikanten die treinen en rails produceren is er ook een groot scala aan fabrikanten welke enkel toebehoren produceren. Denk hierbij aan alles van auto’s, gebouwen en mensen tot grind en zand voor uw landschap.

Merk

Schalen

Märklin

H0,I,Z

PIKO

H0,TT,G (II)

Fleischmann

H0,N

Roco

H0,H0e,TT

Rivarossi

H0

Lima

H0

Hornby

00

Trix

H0,N

Heljan

0,00,H0,N

Mehano

H0,N,TT

Arnold

N

Joue

H0

LGB

G (II) en II m

Kato

H0,N

Brawa

H0,N,TT,II m,Z

Electrotren

H0,N

Gützold

H0,TT

Liliput

H0,H0e

Bachmann

H0,00,0,N

Tillig

H0,TT

Als u aan het rondkijken bent voor uw eerste aankoop in deze prachtige hobby verwijs ik u graag naar onze pagina met de beste starter sets voor beginnende hobbyisten.