Meteen naar de inhoud

Wat is de beste schaal voor uw eerste modeltrein of modelspoorbaan?

voorbeeld van een goede schaalgrootte voor beginners

Op deze pagina

Hoe kies ik de beste schaal voor mijn spoorbaan?

Modeltreinen komen in veel verschillende maten, of schalen. Als u net begint aan de hobby, of aan het kijken bent voor één van uw kinderen, is het kiezen van de juiste schaal van groot belang. Welke schaal voor u het beste is kunnen wij moeilijk zeggen, maar met de informatie hieronder heeft u voldoende handvatten om zelf een wel geïnformeerd besluit te nemen.

Wat is schaal?

De schaal houdt in wat de verhouding is tussen het model en de echte trein. Om hierin een goed besluit te nemen is het van belang te weten welke opties u heeft. Op onze pagina ‘De schalen van modeltreinen’ vind u een overzicht van alle gangbare schalen. Als u graag voor een species merk wil gaan, kijk dan ook op ons ‘merkenoverzicht’, hierbij is voor elk merk de beschikbare schalen toegevoegd.

In het kort komt het er op neer dat HO het meest gebruikt wordt in Nederland (en de rest van de wereld) en in deze schaal daarom ook het breedste assortiment beschikbaar is.

Factoren van belang voor uw keuze.

Nu u wat meer inzicht heeft in de verschillende opties is het van belang te weten welke factoren van invloed kunnen zijn bij de keuze voor een bepaalde schaal. Hierna behandelen wij deze factoren één voor één.

Leeftijd

Leeftijd is vaak een doorslaggevende factor bij het selecteren van een modeltrein voor kinderen. Marklin heeft bijvoorbeeld een speciale categorie treinsets voor de leeftijd 3 tot 6 jaar.

Maar ook voor mensen die een latere levensfase bereiken kan het van belang zijn goed op schaal te letten. Houd er rekening mee dat met name de klein schaalmodellen op latere leeftijd moeilijker zijn om te onderhouden door het verminderen van zicht, fijne motoriek en handigheid.

Lees ook:  De 10 beste metalen modelbouwpakketten - verrijk uw verzameling

Ruimte

Het gaat niet om de grote van je treinen maar om het formaat van je complete opstelling. Met de kleinste schalen is het al mogelijk een leuke opstelling op een kast of in een bureaula de bouwen, wat bij grotere schalen absoluut niet mogelijk is. Vanaf schaal HO heeft u al gouw op zijn minst de grote van een groot bureau of eettafel nodig voor een simpele opstelling. Gaat u groter dan HO dan is vaak een compleet aparte ruimte noodzakelijk.

Budget

We blijven natuurlijk Nederlanders en geld is een belangrijke overweging in onze keuze. Echter is de relatie tussen prijs en schaal niet altijd evident.  Hierbij is het volgende punt goed om in uw achterhoofd te houden, uw doel met deze hobby. Is het uw doel een kamer van 3 meter bij 5 meter te vullen, dan is het misschien niet verstandig om voor de N of Z schaal te gaan. Dit betekend namelijk dat u heel veel materiaal moet kopen om de ruimte te vullen. In het kort is het belangrijk te bedenken hoeveel items u nodig gaat hebben van een bepaalde schaal om uw gewenst formaat en doel te bereiken.

Doel

uiteindelijk komt het er op neer wat u het leukste vindt aan de hobby en wat u ermee wilt doen. Het zorgvuldig afwegen van deze doelen met uw budget, ruimte en vaardigheid zal het perfecte resultaat opleveren. Doet u het liefst modellen opbouwen en inrichten of koopt u liever kant-en-klare modellen? Wilt u iets wat makkelijk op te bergen i, mee te nemen is of krijgt het een vaste plek in het huis?

Lees ook:  Welke gereedschappen heb je nodig voor modelbouw?

Deze keuze is uiteindelijk aan u, bedenk wat u het meeste plezier oplevert aan de hobby en kijk naar het formaat dat het beste is voor u.

Op deze site bieden wij veel informatie over deze prachtige hobby. Wij hebben pagina’s gericht op de schalen, merken en tijdperken, maar wij bieden ook advies voor uw eerste spoorbaan.