Ga naar de inhoud

Cadeautips voor modeltrein liefhebbers en verzamelaars

Modelspoor liefhebbers zijn soms lastig om voor te winkelen. Voor de meesten van ons zijn onze modeltreinen geen hobby maar een verlengstuk van onze persoonlijkheid. Toch ziet elke trein er voor een buitenstaander hetzelfde uit. Hier zijn enkele tips voor het vinden van het perfecte cadeau voor die treinliefhebber in je leven.

Deze tips helpen je bij het zoeken naar ideeën in elke prijsklasse.

Ken uw modelbouwer

Elk modelspoor weerspiegelt de persoonlijkheid en visie van de maker.

Winkelen voor iemand die “gewoon van treinen houdt” is als winkelen voor iemand die “gewoon van kleding houdt”. Je kunt de smaak en interesse van je modelbouwer meestal oppikken in één zin: “Ik modelleer de Santa Fe in 1952” of “Ik verzamel naoorlogse Marklin”. Sommige modelbouwers zijn specifieker dan andere.

Afmetingen zijn van belang

Modeltreinen zijn er in allerlei maten (of schalen).

Het hebben van een trein in een andere schaal is als het dragen van kleding in de verkeerde maat. Het maakt niet uit hoe mooi het er op de plank uitziet, het past gewoon niet op de modelspoorbaan. Als je niet weet welke schaal je nodig hebt, gok dan niet. Vraag het na. Als een product voldoet aan de normen voor een schaal, moet het werken ongeacht de fabrikant.

Lees ook:  Hoe kies je je eerste modelbouwpakket? Voor jezelf of als cadeau!

Ken het merk

Je zou geen Ajax hoed kopen voor een PSV fan.

Als uw modelbouwer een favoriet spoor of merk heeft, is dat een goede plek om te beginnen. Gelukkig loopt het spoor door heel de wereld en kan het op andere lijnen verschijnen, zelfs bij de concurrenten.

Tijd en plaats

Gebouwen, voertuigen en figuren helpen allemaal om het decor voor de treinen te bepalen.

Een klassieke stoomlocomotief mag dan wel mooi zijn, maar het ziet er een beetje misplaatst uit als de opstelling in de jaren zestig van de vorige eeuw is ingesteld. Zelfs als u de favoriete route van uw modelbouwer niet kent, scoort u punten als u iets koopt dat past bij het tijdperk en de locatie van de baan.

Twee van hetzelfde

Meer dan één is niet altijd één te veel. Mensen maken zich vaak zorgen over het kopen van iets wat een modelbouwer al heeft.

Veel modelbouwers hebben geen bezwaar tegen dubbelen. Het is niet ongewoon om gigantische treinen van bijna identieke wagons te zien, die zich alleen onderscheiden door hun aantal. Vervoernummers zijn eenvoudig te wijzigen op modellen indien gewenst. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze set van 3 identieke wagons.

Eenvoudige dingen kunnen veel betekenen

Een assortiment van gereedschappen, benodigdheden en eenvoudige geschenken kan worden gevonden op veel locaties en vaak voor een kleine prijs.

Soms is een generiek maar nuttig geschenk net zo zinvol als een dure locomotief. Een mand vol met landschapsmateriaal of handgereedschap zorgt voor urenlang speelplezier. Als je een doos met luiers voor nieuwe ouders meeneemt zullen ze u eeuwig dankbaar zijn, zo ook modelspoorbouwers (alleen niet met luiers natuurlijk!). Dit is een geweldige manier om een cadeau te bedenken voor als je niet veel weet over de specifieke smaak van de modelbouwer.

Lees ook:  Een introductie in de G-Gauge (of G-schaal) Model Treinen

Het is niet alleen treinen

Een modelspoorbaan heeft meer nodig dan alleen treinen om compleet te zijn. Bouwwerken, figuren, bomen, auto’s, verlichting, accessoires helpen allemaal om het decor af te maken. Hou alleen rekening met schaal en thema. H0 is de schaal die je het meeste ziet, en een klassiek gebouw uit het centrum van een stad past eigenlijk in elk tijdperk. Kijk bijvoorbeeld dus eens naar een raadhuis zoals deze.

Denk verder dan een hobbywinkel

Hardware- en handwerkwinkels hebben geweldige cadeaus voor modelbouwers in alle prijsklassen.

De treinwinkel is niet de enige favoriete uitvalsbasis voor modelbouwers. Denk aan wat er nodig is om een ontwerp te maken; ijzerwaren-, elektronica- en kunstvoorraadwinkels zijn gevuld met leuke cadeaus voor een modelspoorbaan.

Denk groot

Een ritje met een stoomtrein is leuk voor het hele gezin.

Het spreekt voor zich dat de meeste mensen die van modeltreinen houden, geïnteresseerd zijn in echte treinen. Geef een bezoek aan een spoorwegmuseum of toeristische spoorlijn cadeau. Film (ja, veel treinreizigers omarmen nog steeds filmopnames) of digitale geheugenkaarten zijn altijd in trek voor een inspirerende reis naar de spoorlijnen.

De hobby reikt verder

Treinen kan je op veel manieren plezier mee beleven.

Denk bijvoorbeeld aan een bordspel als Ticket to Ride. Dit is een bordspel helemaal in het thema van spoorwegen aanleggen tussen grote steden, en is thematisch helemaal ingericht naar een bepaalde tijdsperiode. Hier kunt u een overzicht van de leukste Ticket to Ride spellen vinden.

Wanneer u twijfelt, vraag het gewoon

Catalogi, tijdschriften en het internet staan vol met ideeën voor een wensenlijstje van een modelbouwer.

Lees ook:  Veel gebruikte modelbouw schalen en het juiste formaat voor u

Elke modelbouwer heeft een verlanglijstje van wat hij of zij nog graag zou willen. Wees dus niet bang om het gewoon te vragen!