Ga naar de inhoud

Een overzicht van modelbouw fabrikanten

Dankzij het internet zijn modelbouwers niet langer beperkt tot de selectie in de lokale hobbywinkel, wat de beschikbaarheid van modellen van bepaalde fabrikanten aanzienlijk vergroot. Bijna allemaal verkopen ze hun producten via derden, maar een groot aantal verkopen ze ook rechtstreeks aan het publiek.

Bekendste producenten van modelbouwpakketten

De onderstaande lijst van fabrikanten van modelbouwpakketten is niet bedoeld om uitputtend te zijn, maar biedt wel enige aanwijzingen voor de belangrijkste modelbouwers, met name voor schaalmodellen die men waarschijnlijk in Nederland zal tegenkomen.

 • Academy: Een goed assortiment kwaliteitssets van vele soorten en schalen. Modellen zijn over het algemeen eenvoudiger dan in een Tamiya of Dragon kit, maar zijn over het algemeen goedkoper, dus bieden ze een goede prijs-kwaliteitverhouding.
 • Accurate Armour: Een goede reeks van hoge kwaliteit kunststof militaire voertuigmodelkits en accessoires van hoge kwaliteit, gericht op Britse onderwerpen. Ontving goede recensies in de pers.
 • Airfix: Airfix produceert al sinds 1952 bouwpakketten en was een van de weinige geselecteerde bedrijven die de hobby op de massamarkt bracht. Ze hebben een grote catalogus van alle soorten modellen en schalen. Hun laatste releases hebben goede recensies ontvangen, maar een deel van hun catalogus is gebaseerd op mallen die tientallen jaren oud zijn en hun leeftijd laten zien.
 • CMK: Breed scala aan volledige kits, ombouwsets en accessoires. Verkoop ook kits en producten van andere fabrikanten op hun site.
 • Dragon: Dragon wordt door velen beschouwd als de belangrijkste producent van militaire voertuigkits en -figuren. Zowel de kwaliteit als het aantal nieuwe kits is uitstekend. Het staat bekend om het vullen van zijn dozen vol met goodies zoals reserveonderdelen, foto’s, metalen kabels en geweerloopjes. Sommige kits kunnen duur zijn, maar het is zelden nodig om aftermarket accessoires te kopen. Produceert ook kits voor andere fabrikanten zoals Revell en Italeri. Sommige kits zijn alleen verkrijgbaar via het internet via het merk Cyber Hobby.
 • Italeri: Opgericht in de jaren zestig van de vorige eeuw heeft het een grote catalogus van modelkits van alle soorten en schalen. Het laatste aanbod is van goede kwaliteit, maar sommige van de oudere kits voldoen niet aan de huidige normen. Kits zijn over het algemeen eenvoudiger en kosten minder dan andere fabrikanten. De catalogus bevat Italiaanse onderwerpen die bij geen enkel ander bedrijf verkrijgbaar zijn.
 • MK35 Editions: Gebouwen, figuren en accessoires, ideaal voor diorama’s. Ongebruikelijke onderwerpen zoals mensen en dieren.
 • Perfect Scale Models: Een reeks militaire voertuigen, ombouwsets en accessoires die zich concentreren op Duitse onderwerpen. Goede recensies ontvangen in de pers.
 • Revell: Revell is waarschijnlijk het meest erkende merk van schaalmodellen en bestaat al sinds 1945. Het bedrijf heeft zijn hoofdkantoor in Elk Grove Village, Illinois. Het bedrijf werd in 2007 gekocht door Hobbico, een bedrijf dat voor 100% eigendom is van de werknemers. De kwaliteit van de Revell modellen is meestal hoog, en hun productlijn van modelauto’s, modelvliegtuigen en modelschepen is enorm, met een tiental nieuwe modellen per maand. Revell doet ook veel om de hobby te promoten.
 • Tamiya: Gestart in Japan door Yoshio Tamiya kort na het einde van de Tweede Wereldoorlog, biedt het bedrijf zeer gedetailleerde schaalmodellen voor auto’s, vliegtuigen, schepen en bepantsering. Tamiya modellen kosten over het algemeen meer dan bijvoorbeeld Revell modellen – de meest serieuze hobbyisten zijn bereid om de extra kosten van een Tamiya model te betalen.
 • Trumpeter: Trumpeter produceert een breed scala aan kits. Hun oorspronkelijke aanbod werd soms beschreven als minder gedetailleerd en nauwkeurig dan dat van de toonaangevende fabrikanten, maar de kwaliteit is voortdurend verbeterd. Hun kits zijn over het algemeen eenvoudiger en kosten minder dan die van Tamiya en Dragon.
Lees ook:  Beste bouwpakketten onder 25 euro - Veel keuze!

Kijk voor een compleet overzicht van alle fabrikanten op deze Engelse Wikipedia pagina.

Opgemerkt moet worden dat bedrijven steeds vaker in handen zijn van andere bedrijven of overeenkomsten hebben om gietvormen of andere faciliteiten te delen. Dit betekent dat het moeilijk is om te weten wanneer een ‘nieuw’ model echt nieuw is of gebaseerd op een ouder model van hetzelfde of een ander bedrijf. Een ogenschijnlijk nieuw model van het ene bedrijf kan bijvoorbeeld gebaseerd zijn op een ouder model dat van een ander bedrijf is gekocht. Het is altijd aan te raden om tijdschriften over modellen te lezen, of het internet te scannen om reviews van modellen te krijgen voordat je ze koopt.