Meteen naar de inhoud

Hoe kies je je eerste modelbouwpakket? Voor jezelf of als cadeau!

eerste modelbouwpakket kiezen

Op deze pagina

Wil je beginnen met modelbouw, maar je weet niet waar je moet beginnen? Dan is dit artikel voor jou geschreven!

We begrijpen maar al te goed hoe lastig het is om een modelbouwkit te kiezen waar je mee gaat beginnen. Daarom willen we onze ervaring met je delen, zodat je voor jezelf de juiste keus kunt maken.

Er zijn enorm veel soorten bouwpakketten en niveaus te krijgen en die van jou zit daar zeker tussen.

Net als in andere situaties valt over smaak niet te twisten, dus het ’thema’ van het bouwpakket zul je zelf over moeten beslissen. Kies uit boten, vliegtuigen, auto’s, tanks of andere bouwpakketten.

Waar je op moet letten

Het maakt niet uit welk thema je kiest, want in elke categorie zijn er modellen die makkelijk, of moeilijk zijn. We hebben enkele punten aangestipt die een belangrijke rol spelen bij de keuze van jouw eerste bouwpakket.

1. Prijs van een bouwpakket

We kunnen niet in jouw beurs kijken, maar de prijs van een bouwpakket speelt een belangrijke rol bij het maken van een keuze. De bouwpakketten zijn er van een paar euro’s (lees hier mijn aanbevelingen voor onder de 15 euro), maar ook voor een klein fortuin. Wanneer je begint met modelbouw, hoeft dat niet te betekenen dat je de goedkoopste of kleinste modelbouw-kit aan moet schaffen. De moeilijkheidsgraad is niet gekoppeld aan de prijs, dat moet je goed onthouden. Zo kan een goedkope set totaal ongeschikt zijn om mee te starten, maar een dure set juist zeer geschikt.

TIP: Revell – Star Wars – Millennium Falcon is een perfecte modelbouw-kit voor beginners.

Wanneer je begint met modelbouw is het verstandig om te kiezen voor een relatief goedkoop model, om teleurstellingen te voorkomen wanneer er iets onherstelbaar fout gaat. Dit vinden wij natuurlijk ook zonde, want de modelbouwhobby is leuk en dat moet het ook blijven!

Wanneer je de punten die we in dit artikel gaan behandelen allemaal op een rijtje hebt, kun je daaruit je conclusies trekken en de juiste keuze maken.

2. Grootte en schaal

Een goed advies is om klein te beginnen, maar let daarbij wel op de schaal i.c.m. de moeilijkheidsgraad. Een kleine modelbouw kit met veel details kan voor een beginner of jonge hobbyist erg lastig zijn, terwijl sommige modelbouwkits die stukken groter zijn veel geschikter zijn, omdat je over het algemeen veel beter bij de details kunt komen om ze te plaatsen en vast te lijmen.

Lees ook:  Een overzicht van modelbouw fabrikanten

3. Kwaliteit

De meeste bouwpakketten zijn vervaardigd uit plastic, wat al zo’n 40 jaar gebruikt wordt voor bouwpakketten. In die jaren heeft er veel vooruitgang plaatsgevonden wat betreft kwaliteit. Denk hierbij aan stevigheid, maar ook aan minder vervorming. Vervorming maakt het lastig om alle onderdelen op elkaar aan te laten sluiten.

Soms ontkom je er gewoon niet aan dat je bepaalde onderdelen enigszins passend moet zien te krijgen. Naast plastic bestaan er ook bouwpakketten van messing / koper, maar die gaan we hier niet behandelen omdat deze bouwpakketten van metaal niet geschikt zijn om mee te beginnen. Je gebruikt hiervoor ook andere materialen dan we bij plastic gewend zijn.

4. Leeftijd van een hobby-model

Wanneer je op zoek bent naar een bouwpakket van een specifieke auto, tank of vliegtuig kan het goed zijn dat deze modellen inmiddels jaren oud zijn. Het kan goed zijn dat er materialen / technieken gebruikt zijn die ervoor zorgen dat het enigszins bewerkt moet worden voordat het goed past. Voor de ervaren bouwer hoeft dit niet een probleem te zijn, maar kan juist voor de nodige uitdaging zorgen. Dit raden we jou op dit moment niet aan. Dit geldt niet voor elk model wat gedateerd is, maar houd er wel rekening mee bij de aanschaf van het model.

Revell – T-90 1:72 – Voor de beginnende modelbouwer die van tanks houdt

5. Geniet van het bouwen

Volg je hart en kies een model wat jou aanspreekt! Of het je nu om het bouwen van het model gaat, het schilderen, of het eindresultaat, het gaat om het plezier in deze hobby! Wees niet te streng voor jezelf en probeer van elke fase van de bouw te genieten. Zelfs bij ervaren modelbouwers gaat er wel eens iets mis. Deze bouwers zien het dan ook als sport om toch te bereiken wat ze willen, ondanks de tegenslagen.

Lees ook:  Veel gebruikte modelbouw schalen en het juiste formaat voor u

Soorten modelbouwpakketten en tips

Iedere hobbyist heeft zijn eigen voorkeur. Gaat jouw voorkeur uit naar de moderne tijd of een periode uit de geschiedenis? Daarnaast moet je ook bedenken welke onderwerpen je aanspreken, zijn dat auto’s of juist schepen? Hieronder gaan wij hier verder op in.

1. Auto’s en Motoren

Deze zijn wel de lastigste modellen om te behandelen, daarom beginnen we daar eerst mee. Doordat de auto- en motoronderdelen vaak van andere materialen gemaakt zijn- rubber, ijzer, aluminium of doorschijnend kunststof, heeft elk onderdeel een specifieke behandeling nodig. Dit is in de documentatie van het bouwpakket terug te vinden. Daarnaast hebben deze modellen vaak veel heldere delen, wat eenvoudiger lijkt, dan het is om ze netjes te monteren. Probeer eerst eens wat eenvoudige modellen, voordat je met een auto of motor begint.

2. Vliegtuigen en Helikopters

Vliegtuigen en helikopters hebben heldere delen, zoals de cockpitkap. Dit zijn meestal de moeilijkste onderdelen om aansluitend te krijgen, want ze zijn gemaakt van bros plastic wat makkelijk krast of breekt en is moeilijk (onzichtbaar) te repareren. Als de cockpitkap niet goed past, is dit een probleem wat niet eenvoudig te verhelpen is. Sommige vliegtuigen hebben veel meer glas dan andere, dus probeer modellen te vermijden die eruitzien als een vliegende glazenkast. Voornamelijk hebben helikopters veel kappen die goed moeten aansluiten op het frame.

Op dubbele- en drie-vlakken kan het uitlijnen en monteren van de vleugels moeilijk zijn, dus deze modellen worden niet aanbevolen voor de beginner.

Veel vliegtuigen zijn afgewerkt in een soort blank metaal. Het is hierdoor moeilijk om een ​​realistische afwerking voor deze basis te krijgen met zilveren verf. Het bouwen van deze producten kan dus het beste worden vermeden in de beginfase totdat je het bouwen goed onder de knie hebt.

Lees hier onze top 10 vliegtuig bouwpakketten.

3. Militaire voertuigen

Net als bij vliegtuigen, is het misschien beter om modellen met windschermen voorlopig nog te vermijden. Voertuigen met een open dak, zoals ‘half-tracks’, kunnen een grote uitdaging zijn, omdat zowel het interieur als het exterieur zichtbaar is. Voor je eerste bouwprojecten zou je een gepantserde auto met 6 of 8 wielen kunnen overwegen om de complexiteit van ’tank-tracks’ te vermijden.

Lees ook:  De twee typen aansturing van o.a. Märklin modelspoorbanen en modeltreinen

4. Schepen

Alles met zeilen vereist de nodige ervaring! Door het vele touwwerk is het erg lastig om alles in balans te krijgen. Daarnaast geldt voor alle schepen dat je rekening moet houden met het feit dat er vaak 2 kleuren gebruikt worden voor de buitenkant van het schip. De verdeling is goed te zien als de boot in het water ligt. De scheiding ligt dan horizontaal met het water. Het komt er wat betreft het afzetten voordat je gaat schilderen wel op aan!

Bekijk ook onze top 10 bouwpakketten van schepen!

Afwerking

Of het nu gaat om het in elkaar zetten, of om het afwerken, het eindresultaat is voor iedereen belangrijk. Ons advies is om te beginnen met een model wat qua kleuren en overgangen niet al te complex is. Het handigste is om met een model wat grote vlakken van 1 bepaalde kleur heeft te beginnen. Wanneer je al ervaring hebt met afwerking, maar misschien niet met modelbouw, dan mag je dit negeren. Let er wel op dat je in de meeste gevallen een airbrush (en compressor) van hoge kwaliteit nodig hebt om het gewenste resultaat te bereiken. Houd hier dus rekening mee.

Voorgestelde modellen om mee te beginnen

We hebben een samenvatting gemaakt van de modellen die we adviseren om mee te beginnen

Er zijn natuurlijk veel meer geschikte modellen, maar dit is ons vrijblijvende advies!

Lees ook onze 5 tips voor het bouwen van een bouwpakket!

We wensen je alvast veel bouwplezier!