Meteen naar de inhoud

Een introductie in de G-Gauge (of G-schaal) Model Treinen

Op deze pagina

De grootste modeltreinen worden G-gauge genoemd, in plaats van G-schaal. Deze grootte van de trein is ideaal voor het bouwen van een spoorlijn door uw tuin of landschapsarchitectuur, maar u kunt het binnen gebruiken als u genoeg ruimte heeft. Ze kunnen meer kosten dan kleinere treinen, maar met de G-schaal kunt u veel plezier beleven aan het ontwerpen van een spoor terwijl u een verscheidenheid aan natuurlijke landschappen en functies in de indeling integreert.

De Grootte van G-Gauge

Waarom verwijzen modelbouwers naar HO-, O- of N-schalen, maar naar de G gauge? In al deze andere schalen rijden de meeste treinen op een gemeenschappelijke spoorbreedte, maar delen ze allemaal een gemeenschappelijke schaal of verhouding tot het prototype. Bij G-schaal treinen is alleen het profiel (breedte van het spoor) gemeenschappelijk. De schalen van de treinen zelf kunnen variëren van 1:20,3 tot 1:32.

De reden hiervoor is te wijten aan de verschillen in de productie van G-treinen. Sommige fabrikanten maken hun modellen iets groter, zodat het spoor smaller is in verhouding tot de grootte van het model.

Treinbaan in de tuin

Een van de meest populaire toepassingen van de G gauge treinen zijn tuinspoorwegen. Het spoor en de structuren zijn robuust genoeg om het hele jaar door buiten klimaten te overleven. De meeste modelbouwers houden de treinen binnen opgeslagen voor de veiligheid en bescherming wanneer ze niet in gebruik zijn.

Het bouwen van een tuinspoorbaan brengt heel andere bouwmethoden met zich mee dan het bouwen van een binnenbaan. De indeling van de weg, de bedrading en de beplanting van het landschap krijgen allemaal een nieuwe betekenis. Er zijn ook problemen waar de meeste binnenspoorweggebruikers zich normaal gesproken geen zorgen over maken, zoals erosie en dieren.

Lees ook:  5 Handige tips voor het maken van een modelbouwpakket

Voor alle extra uitdagingen zijn er veel voordelen verbonden aan tuinspoorwegen. Het combineert alle geneugten van modeltreinen met de hobby van het tuinieren. Voor degenen die graag buiten zijn, is een tuinspoorbaan een uniek stuk woninginrichting en gespreksstarter. Natuurlijk kan deze schaal ook prima binnenshuis gebruikt worden, mits u de ruimte heeft!

Kiezen voor de G-schaal

Als u Gauge treinen voor uw modelspoorbaan overweegt, zijn er een paar belangrijke punten die u in gedachten wilt houden. Voor tuinspoorwegen, helpt het ook om een beetje meer gedetailleerd onderzoek te doen bij een plaatselijk tuincentrum om uit te vinden welke plantensoorten het beste werken in uw klimaat.

Beschikbaarheid: Hoewel niet zo gebruikelijk als HO-, N- of O-schaaltreinen, zijn G-treinen bij de meeste hobbywinkels en via postorderbedrijven verkrijgbaar. Er wordt een grote verscheidenheid aan Noord-Amerikaanse en Europese modellen op de markt gebracht. Hoewel veel fabrikanten niet op dezelfde schaal modellen bouwen, zijn de verschillen in grootte vaak acceptabel. Ze hebben ook vaak compatibele koppelingen, dus ze werken allemaal samen.

Prijs: G-schaal treinen hebben de neiging om meer te kosten dan kleinere schalen. Niet alleen koopt u grotere modellen, over het algemeen koopt u modellen die veel duurzamer zijn. Deze treinen, sporen en structuren moeten ontworpen zijn om direct zonlicht, regen en sneeuw te overleven, zodat ze gemaakt zijn van sterkere kunststoffen. Een basisstartset kost ongeveer 300 tot 500 euro. Houd er echter rekening mee dat er bij grotere treinen minder modellen nodig zijn; G-maatspoorwegen richten zich vaak op kwaliteit boven kwantiteit.

Kinderen: Met hun grote afmetingen en robuuste constructie zijn G-schaaltreinen een populaire keuze voor kinderen. Inderdaad, kinderen zullen weinig moeite hebben om met deze robuuste modellen om te gaan. Het enige grote nadeel zijn de kosten, die te hoog kunnen zijn als er enige twijfel bestaat dat uw kind er echt het meeste uit gaat halen. Als je een trein koopt voor je kind op het voorgevoel dat ze er een willen, overweeg dan een goedkopere schaal, of begin eerst met ander treinspeelgoed. Aan de andere kant, als je weet dat je een toegewijde jonge ingenieur hebt, kan dit de beste €300 zijn die je ooit aan hun hobby uitgeeft.

Lees ook:  Hoe kies je je eerste modelbouwpakket? Voor jezelf of als cadeau!

Ruimte: Ondanks hun grote omvang zijn veel G-schaal treinen ontworpen om zeer krappe bochten te nemen. Afhankelijk van welke modellen je kiest en hoeveel compromissen je bereid bent te sluiten, kan een degelijke G-spoorbaan binnenshuis worden gebouwd op tafels die normaal gesproken geschikt zijn voor kleinere treinen. Voor buitenopstellingen is de grote slechts beperkt door de oppervlakte van uw tuin. Net als bij de binnenopstelling is de toegang tot het spoor voor onderhoud echter altijd een punt van zorg.