Meteen naar de inhoud

De geschiedenis van de modelbouw hobby

Op deze pagina

Geschiedenis modelbouw notre dame houten ship

Schaalmodelbouw is al jaren een van de populairste handwerk hobby’s , maar wist u hoe het allemaal begonnen is? Er zit meer geschiedenis in uw bouwpakketten dan u ooit had gedacht. In deze post, zullen we bespreken hoe de modelbouw voor het eerst is begonnen.

Waar het allemaal begon

Schaal modelbouw bestaat al duizenden jaren, om militaire installaties, verdedigingsmechanismen en andere grote machines op een kosteneffectieve manier uit te beelden voordat de bouw begon. Leonardo Da Vinci was beroemd om het maken van ingewikkelde schaalmodellen van katapulten, roeiboten en zelfs ‘gemechaniseerde’ robots tijdens zijn leven om te presenteren aan de lokale heersers.

Van concept tot productie

In de 20e en 21e eeuw gingen schaalmodellen van concept voorstellingen naar commercieel verkrijgbare producten. De schaalmodel revolutie wordt door velen toegeschreven aan Lewis Glasser van Revell en Nicholas Kove van Airfix toen zij besloten hun spuitgiet systemen te gebruiken om speelgoed te produceren dat vervolgens in onderdelen aan een fabrikant werd verkocht, waar de fabrikanten vervolgens de modellen zouden assembleren en beschilderen.

Nadat ze hun succes met dit ongemonteerd plastic speelgoed hadden verwezenlijkt, begonnen beide bedrijven met de productie van schaalmodellen van schepen en vliegtuigen en brachten deze op de markt. Aanvankelijk waren deze kits volgens de huidige normen zeer ruw, en de inconsistente schaal van de modellen maakte het moeilijk om de oorspronkelijke voertuigen nauwkeurig weer te geven.

Zoals je zou verwachten, waren de eerste modelkits zeer eenvoudig, met name de platte vleugels uit één stuk voor de modellen van de luchtvaartmaatschappij. Dat gezegd hebbende, kregen ze een aantal zaken wel goed, en de opgetuigde koorden en kettingstukken van Revell’s 1/90 schaal schip sets zijn tot op de dag van vandaag zeer gewild.

Lees ook:  Modelbouw voor volwassenen - handige tips om te weten!

Verbeteren van de modellen

Terwijl de oorspronkelijke fabrikanten zich vooral bezig hielden met winstbejag, kwamen nieuwe modelbouwers op om vakkundig vervaardigde modelreeksen te maken die aan consistente schaalvereisten voldeden en gebaseerd waren op een verscheidenheid aan verschillende voertuigen, waaronder vliegtuigen, tanks, auto’s en schepen.

Deze nieuwe modellen werden naar de huidige maatstaven ook relatief goedkoop geproduceerd, wat betekent dat hobbyisten het zich konden veroorloven om een verscheidenheid aan modellen te bouwen en een aanzienlijke collectie samen te stellen. Met deze opleving in populariteit werd de behoefte aan hoogwaardige stickers voor deze modellen duidelijk, en fabrikanten begonnen met het produceren van stickers met militaire nummers samen met camouflagepatronen om de modellen zo realistisch mogelijk te maken.

Modelbouw in de 21e eeuw

Vandaag de dag zijn de modellen verkrijgbaar in verschillende maten en schalen dankzij de moderne productiesystemen. U kunt een model vinden voor vrijwel elke auto of vliegtuig en de instructies zijn op een eenvoudige manier geschreven, zodat zelfs de beginner een model correct kan monteren. Andere materialen vereisen andere gereedschappen dan voorheen, en het ontwerp van schaalmodellen wordt steeds geavanceerder naarmate de jaren vorderen. Kijk bijvoorbeeld eens naar dit schaalmodel van de Titanic. Zoveel detail voor een kleine prijs!

Niemand weet waar de toekomst van deze hobby naartoe gaat, maar voor nu is het zeker op een goede plek.