Op deze pagina
Een modelbouw auto maken in 8 stappen
Modelbouw van auto’s is een hobby voor alle leeftijden. Er is keuze uit zeer veel modellen waarbij de categorie raceauto’s, personenauto’s en vrachtwagens het meest populair zijn. De moeilijkheidsgraad van de modellen zal sterk verschillen, waarbij de wens en ervaring van de bouwer invloed heeft op de keuze van het schaalmodel (lees hier meer over de verschillende niveaus modelbouw).
1. Kies het juiste model
De diverse merken bieden modellen verschillend formaten aan tussen de schalen 1: 4 en 1: 72 (lees hier meer over de verschillende modelbouw merken en schalen). Grote modellen zijn eenvoudiger te hanteren en kunnen veel meer in detail worden afgewerkt. Kleine modellen bezitten vaak minder onderdelen en zijn hierdoor eenvoudiger om te bouwen. Wel is het lastiger om ze gedetailleerd te verven en aan elkaar te lijmen. Het moeilijkheidsniveau is afhankelijk van de hoeveelheid onderdelen en technische mogelijkheden van de modelauto. Hoe meer bewegende delen en details, hoe meer vaardigheden er nodig zijn om het model te voltooien.
2. Lees de instructies
De instructies zijn een belangrijk onderdeel, omdat ze aangeven in welke volgorde de bouw zal plaatsvinden en hoe dit op de juiste manier kan plaatsvinden. Lees de volledige instructies voordat de bouw gaat beginnen. Dit geeft een beeld van het bouwproces en laat zien wanneer de onderdelen geverfd moeten worden.
3. Voorbereiding en gereedschap
Een goede voorbereiding is het halve werk. Zorg voor een lege werkbank en de juiste verlichting. Tijdens de bouw mag schaduw of te weinig lichtinval de handelingen niet hinderen. Beoordeel of de werkplek een veilige plaats is om het model te bewaren en niet bereikbaar is voor kinderen of nieuwsgierige huisdieren. De juiste gereedschappen zijn onmisbaar voor een perfecte afwerking van het model en plezier tijdens het bouwproces. Denk hierbij aan een hobbymes, lijm, schuurpapier, een pincet, plamuur en schuurpapier, verf, een handboor, een set fijne schroevendraaiers, vijl, tandenstokers, tandenborstel en penselen. Overweeg het gebruik van een vergrootglas met verlichting om het fijne precisiewerk goed uit te voeren. Lees in dit artikel meer over gereedschap voor modelbouw.
4. Controleer de onderdelen
Veel kwaliteitsmodellen bevatten meer onderdelen dan strikt nodig. Ze zijn optioneel te gebruiken, of geven de bouwer de mogelijkheid om de auto een bepaalde specificatie te geven. Controleer vooraf de onderdelen en de verschillende mogelijkheden. Knip de onderdelen uit de boom met behulp van een kleine zijsnijder (klik hier voor mijn advies van een goede messenset). Knippen of loswrikken van een onderdeel kan het onderdeel beschadigen.
5. Naadloos bouwen
De onderdelen worden met lijm aan elkaar geplakt. Hierdoor is vaak een zichtbare naad langs de lijmrand zichtbaar. Dit is te verwijderen door de rand te schuren met zeer fijnkorrelig schuurpapier en te vullen met een kit, plamuur of maskeringstape. Ook lijm is soms een geschikt vulmiddel, afhankelijk van het onderdeel en de plaats in het model. Na het onderdeel opnieuw licht te schuren met schuurpapier voorzien van de korrelgrofte 400, is het oppervlakte gereed om te verven.
6. Voorbereiding voor het verven
Verf maakt het model. De juiste kleur, contrasten en details laten de modelauto leven. Sommige onderdelen worden los van verf voorzien. Andere onderdelen worden aan elkaar bevestigd en in 1 keer geverfd. Denk bijvoorbeeld aan een chassis dat eenmaal geverfd uit 1 stuk lijkt te bestaan. Door te schuren krijgt de verf op het oppervlakte meer houvast en blijft het ook op lang termijn beter zitten. De gegoten onderdelen bevatten een coating van oplosmiddelen en kunnen door vingerafdrukken vet zijn geworden. Door de onderdelen te wassen zijn ze vetvrij en geschikt om te verven. Gebruik hiervoor een tandenborstel en een ontvettend sopje.
Verf is vaak niet bij het bouwpakket bijgeleverd. Kijk daarom altijd van tevoren goed naar wat je nodig hebt en bestel dit direct mee!
7. Verven of spuiten.
Kleine detail zullen met een fijne kwast (kijk hier naar de juiste maat kwast) worden geverfd. Gebruik een loep voor de allerkleinste accenten. Grote onderdelen van een modelauto komen het mooiste tot zijn recht als ze worden gespoten met behulp van een airbrush of spuitbus. Het resultaat is een strakke laklaag met een levensechte uitstraling. Zorgt altijd dat de werkruimte goed geventileerd kan worden en gebruik zeker met een airbrush mondbescherming. Eenmaal gespoten heeft het schaalmodel wel twee weken nodig om goed uit te harden.
8. Onderzoek het model en pas deze aan
Doe onderzoek via internet of boeken naar het model. Het zal snel opvallen dat de modellen andere details kunnen bevatten als het schaalmodel. Een fabrikant moet altijd concessies doen als het een bouwdoos ontwikkeld. Hierin ligt de uitdaging voor de ervaren modelbouwer. Door zelf onderdelen te fabriceren en in het model te gebruiken ontstaat er een uniek exemplaar waar de vakmanschap van de bouwer herkenbaar zal zijn. Door gebruik te maken van stickers krijgt een model ook snel een karakteristieke uitstraling.
Lees meer over hoe en waarom je onderzoek onderzoek zou moeten doen naar je modelbouwpakket in dit artikel.