Op deze pagina
Modelbouw voor volwassenen is een hobby met voldoening.
Naar wat voor model je ook op zoek bent, het bouwen van een model kit is een van de meest leuke hobby’s ‒ en naar onze mening is er geen betere. Er is geen enkele hobby die je in staat stelt schaalmodellen van echte of denkbeeldige onderwerpen compleet tot in de puntjes uit te werken. Er zijn ontelbare modellen verkrijgbaar op de markt, zodat het al gauw overweldigend is waar je zou moeten beginnen of wat je moet aanschaffen als beginner. Hoe weet je waar je moet beginnen?
Probeer eerst is de stap te maken naar de plaatselijke hobby- of modelbouwwinkel bij je in de buurt. Is deze niet bij je in de buurt, blader dan is door de modelselectie van je favoriete online hobbywinkel. Maar het belangrijkste is voor jezelf eerst te bepalen welk onderwerp je het meest aanspreekt en bereidt bent te gaan bouwen. Vervolgens kies dan het vaardigheidsniveau (lees hier meer over de verschillende niveaus binnen modelbouw) wat het best bij je past of denk aan te kunnen ‒ voor het geval je klaar bent voor een wat moeilijker bouwpakket.
De onderwerpen die beschikbaar zijn in modelbouwpakketten voor volwassenen zijn eindeloos. Spreekt de luchtmacht, marine of het leger je bijvoorbeeld aan, bekijk dan de onderdelen model vliegtuig, model marineschepen of tank modellen. En zo zijn er talloze onderwerpen als modelauto’s, model vrachtauto’s, modeltreinen of misschien kies je voor figuren, zoals militairen, burgers of sciencefiction.
Als je nog op zoek bent naar je eerste pakket raad ik je aan mijn artikel te lezen met tips voor het kiezen van je eerste modelbouwpakket.
Ga direct voor de juiste afmeting bouwpakket
Let altijd op de grootte van het bouwpakket (en hier wordt niet de doos mee bedoeld). Dit is een van de belangrijkste modelbouw tips voor volwassenen. De meeste model kits hebben een bepaalde afmeting wat in “schaal” wordt aangeduid. Dit houdt in dat als je alle modellen van dezelfde schaal koopt, een verzameling creëert die netjes bij elkaar past, wat dat dan weer een mooi geheel maakt. Bijvoorbeeld een 1/24 modelauto is een verhouding van 1 staat tot 24 van een echte auto. Dus als een echte Ford Mustang vier en een halve meter is, dan zal het schaalmodel 1/24 ongeveer 18,75 cm zijn. Dit geldt voor alle bouwpakketten. Hoe kleiner het getal in de schaal, hoe groter het model ‒ ten opzichte van het voorwerp in het ect. Dus let altijd op de grootte van het bouwpakket naar waar je kijkt.
Je hebt een mooi project gevonden die bij je past en wilt er zo snel mogelijk aan beginnen. Dan zullen enkele handige hulpmiddelen goed van pas kunnen komen. Het gereedschap wat je ervoor gaat gebruiken, kunnen een groot verschil maken, hoe het model in elkaar gaat passen en eruit zal gaan zien. En wat misschien nog belangrijker is, het zal waarschijnlijk vele frustraties tijdens het bouwen voorkomen.
Hier zijn enkele aan te bevelen hulpmiddelen die ik graag gebruik. Een hoop van de hulpmiddelen heb ik geïmproviseerd, waaronder kleine stukjes draad, wattenstaafje en meer. Je zult zelf merken ‒ wanneer je aan je model werkt ‒ geweldige ideeën over hulpmiddelen te binnen schiet en zelf kan maken.
Hieronder een opsomming van mijn favoriete hulpmiddelen:
᛫ Schuurpapier en nagelvijltjes
᛫ Tandarts haakje
᛫ Scherp precisiemes (set met verschillende maten)
᛫ Vergrootglas op standaard
᛫ Klein rond vijltje
᛫ Afbreek hobbymesje (mijn tip!)
᛫ Punttangetje
᛫ Schaar
᛫ Priem
᛫ Elastiekjes en wasknijpers
Zorg voor een goed assortiment aan hulpmiddelen, zodat de uitdaging van je bouwpakket niet eindigt in frustratie. Lees in dit artikel meer over handige gereedschappen bij modelbouw.
Voor je begint, controleer je bouwpakket
Oké, je hebt een modelbouwpakket gevonden waar je je enige tijd mee zal gaan vermaken. Maar zoals met alle pakketten, komen ze met veel verschillende onderdeeltjes in de doos. Om er zeker van te zijn dat er niets van ontbreekt, zal je alles grondig moeten inspecteren. Plastic modellen worden bijvoorbeeld geleverd in verschillende raampjes met gegoten onderdelen, een handleiding voor de montage instructies en een klein velletje met stickers die je als emblemen op je model worden toegepast wanneer je klaar bent.
Een goede controle is daarom nodig, zodat er niets van de set ontbreekt. Bekijk ook aandachtig de beschrijving, zodat je stap voor stap door het assemblageproces gaat. Dit kan een belangrijke werkwijze zijn, omdat het eindresultaat wordt beïnvloed door toekomstige onderdelen. Het niet aan de volgorde houden, kan leiden tot het moeten loshalen van een onderdeel, omdat deze in een latere stap geplaatst wordt.
Na de inspectie van je bouwpakket is het handig om alle onderdelen in de plastic raampjes voorzichtig te wassen met een lauw sopje. Spoel ze daarna allemaal af en laat ze drogen. Dit zal het verschil maken, hoe de verf en emblemen aan het plastic hechten.
Was je handen regelmatig als je aan het model werkt. De zuren en oliën van zwetende handen kunnen vooral de verf en onderdelen aantasten. Als het model geverfd is en het laatste embleem zit erop, ben je de trotse bezitter van een uniek item die je helemaal zelf gemaakt hebt! Je zult merken dat deze hobby naar meer smaakt.