Ga naar de inhoud

Welke schalen modelspoorbanen en modeltreinen zijn er? Let hierop bij uw aankoop!

grootte van modeltrein in verhouding tot horloge normale schaal

De schaal van modeltreinen

De schaal van een modeltrein is de verhouding tussen het schaalmodel en de echte trein. De meest populaire schalen waarin modeltreinen verkocht worden zijn O, HO, N en Z. Van deze schaalgroottes is HO de meest gebruikte, gevolgd door N. De keuze voor een specifieke schaal zal voor veel personen afhangen van hoe hoe goed hun zicht is, het beschikbare budget en niet onbelangrijk de hoeveelheid beschikbare ruimte! Daarnaast is het belangrijk het aanbod in het achterhoofd te houden.

Hieronder treft u een overzicht van de beschikbare schalen welke voornamelijk in Europa gebruikt worden.

Naam spoor

Schaal

II

1:22,5

I

1:32

0

1:45

00

1:76

H0

1:87

TT

1:120

N

1:148

Z

1:220

T

1:450

De schalen zijn daarnaast verder opgedeeld in verschillende spoorbreedtes. Dit is belangrijk om op te letten omdat deze vaak niet op elkaar aansluiten. De verschillende spoorbreedtes worden normaal gezien aangeduid met ‘Normaalspoor’, ‘Smalspoor’ of ‘Veldspoor’. Het is niet ongebruikelijk voor grote hobbyisten om deze spoor soorten gecombineerd in één opstelling te hebben omdat verschillende spoor formaten in de echte wereld ook langs elkaar heen lopen.

Zoals eerder genoemd is HO veruit de meest voorkomende schaalgrootte met dus ook het meeste aanbod. Daarnaast zijn veel merken maar in een aantal schaalgroottes actief. Lees over merken meer op onze speciale pagina.

In Amerika zijn nog een aantal andere schaalgroottes gangbaar (dankzij het Imperiaal stelsel), welke uitsluitend door de grote Amerikaanse merken geproduceerd worden.

Lees ook:  Welke gereedschappen heb je nodig voor modelbouw?

In het overzicht hierna staan enkele (speciaal) Amerikaanse schaalgroottes. Bij de aankoop van een nieuwe set of toevoegingen is het altijd van belang op de juiste schaal te letten, maar Amerikaanse maten zijn hier in Europa niet zo gangbaar en zult u dus ook nooit of zelden treffen, zeker niet in de hobbywinkels.

Wees hier bij een eventuele tweedehands aankoop via marktplaats, amazon of ebay hier wel bedacht op.

Naam spoor

Schaal

S

1:64

on

1:48

Hon

1:87

Nn

1:160

Naast schaal zijn ook een aantal andere aspecten van belang, zoals merk en type aansturing. Op deze website leest u hier meer over. Ook bieden wij beginners advies voor de aankoop van uw eerste modelbaan op deze pagina.