Meteen naar de inhoud

Gelijkstroom of wisselstroom voor uw modelspoorbaan of modeltrein?

treinen op modelspoorbaan

Als je voor de schaal H0 kiest moet je gelijk nog een keus maken, namelijk tussen gelijk- of wisselstroom. Deze keuze staat los van de aansturing die digitaal of analoog kan zijn.

GELIJKSTROOM

Een baan op basis van gelijkstroom heeft aan de ene kant van het spoor een positieve spanning en aan de andere kant een negatieve spanning. Ofwel, de wielen van de locomotief zijn van elkaar geïsoleerd.

Dit systeem staat ook wel bekend als het 2-rail systeem. Hierbij is het van belang dat de twee stukken niet met elkaar in verbinding komen omdat er dan kortsluiting ontstaat. Als je bijvoorbeeld een keerlus wilt aanleggen moet je daarbij gebruik maken van een stukje geïsoleerd spoor om dit te voorkomen.

Bij gelijkstroom banen rijden de locomotieven altijd de zelfde richting op, dit is namelijk afhankelijk van waar de plus (+) en min (-) zich bevinden.

WISSELSTROOM

Het wisselstroom-systeem wordt ook wel het 3-rail systeem genoemd. Dit omdat vroeger werkelijk een derde rail tussen de twee buiten rails lag. Bij moderne rails is dit echter vervangen door puntjes in de bielzen zodat het er wat realistischer uitziet. Een sleepcontact wat zich onder de locomotief bevindt maakt contact met deze puntjes (of derde rail). Bij dit systeem zijn de wielen niet van elkaar geïsoleerd.

Bij wisselstroom is het wel mogelijk je treinen in twee richtingen te laten rijden. Normaal wordt dit gedaan door een korte piekspanning te leveren. Dit kan je bij veel transformatoren te doen door even nul heen te drukken (dus ver naar links). Een ander voordeel van het 3-rail systeem is dat bij een vervuilde baan de rijeigenschappen beter blijven doordat er meer contact is.

Lees ook:  Beste modelbouw pakketten van vliegtuigen - Historische & moderne modellen!

Dit systeem werd vroeger alleen door Märklin gebruikt maar tegenwoordig leveren ook andere fabrikanten hun modellen in wisselstroom-uitvoering. Daar moet bij gezegd worden dat met de komst van de digitale aansturing een aantal verschillen verdwenen zijn. Daarover leest u hier meer.

Mocht u op zoek zijn naar uw eerste modelspoorbaan dan verwijs ik u graag naar onze pagina met startersets.