Ga naar de inhoud

Modeltreinsets voor beginners, wat kan je het beste als eerste kopen?

Als je opzoek bent naar je eerste treinset kan het overweldigend zijn wat er allemaal in de winkels verkrijgbaar is. Er is zoveel mogelijk tussen alle merken, schalen, soorten stroom en type aansturing dat ik mij voor kan stellen dat starters door de bomen het bos niet meer zien. En dan hebben we het nog niet eens over de gigantische prijsverschillen tussen, voor een ongetraind oog, hetzelfde uitziende materiaal.

Gelukkig heeft Märklin een aantal beginnerssets uitgebracht die mensen helpen bij het in één keer verkrijgen van een complete set zodat je voor een redelijk geringe prijs gelijk een leuke baan hebt om op te zetten en te gebruiken. Hieronder bespreken wij deze 6 sets van Märklin, wat je krijg, hoeveel het kost en wat je er mee kan.

Daarna bespreken we nog enkele uitbreidingssets die aan deze beginnerssets toegevoegd kunnen worden en ook een paar losse uitbreidingen. Met deze startersets en uitbreidingen bouw je snel een leuke opstelling op waar je trots op kan zijn.

Startersets

Hieronder bespreken wij de 6 beschikbare starterssets welke momenteel bij Märklin verkrijgbaar zijn. Wij hebben ze voor uw gemak op volgorde van prijs behandeld zodat u zelf kunt kiezen hoeveel u wilt uitgeven aan uw eerste treinbaan en precies weet wat u ervoor terugkrijgt.

Beginnersset 1: “Mijn start met Märklin”

Märklin beginnersset 1 inhoud doos

Prijs: +-135 euro

De “Mijn start met Märklin” set is de goedkoopste in de lijn van startersets maar dit maakt deze daarom niet minder interessant. De set heeft alles wat je van een goede beginnersset verwacht en is goed voorbereid uitbreidingen die u later kunt toevoegen. Zo beschikt deze over een digitale schakelaar en een Tenderlocomotief met digital decoder zodat u deze ook kunt gebruiken als u later besluit meerdere treinen aan te schaffen.

Het leuke aan de “Mijn start met Märklin” set is dat beide trein wagons die meegeleverd worden uit beweegbare onderdelen bestaan, dit maakt het voor kinderen die te oud worden voor de My World collectie de ideale eerste keus.

Wat zit er precies in de doos?

In de doos treft u 1 locomotief met 2 wagonnetjes. Eén van deze wagons is een laagboordwagen met daarop een bulldozer, het andere wagonnetje is een functionerende kiepwagen. De baan die u bij deze set krijgt bestaat uit 12 bochten en 4 rechte stukken die in totaal een baan van 112 bij 76 centimeter maken. Daarnaast wordt ook de transformator meegeleverd.

Waar is deze starterset leuk mee uit te breiden? 

Ik raad u aan als eerste uitbreiding de uitbreidingsset 1 “C4” aan te schaffen. Verderop op deze pagina leest u meer over deze uitbreiding.

Beginnersset 2: “Brandweer”

Beginners Set 2 brandweer Marklin

Prijs: +- 135 euro

De “Brandweer” set van Märklin is net iets duurder dan de goedkoopste set echter krijg je hier in mijn ogen veel meer voor terug. Naast dat deze set een extra wagon telt, heeft deze ook twee wissels en een grotere aan. Daarnaast heeft ook deze set een laag wagon met een voertuig daarop, in dit geval een brandweerwagen. Zo beschikt ook deze set over een digitale schakelaar en een locomotief met digital decoder zodat u deze ook kunt gebruiken als u later besluit meerdere treinen aan te schaffen.

Lees ook:  Modelbouw voor volwassenen - handige tips om te weten!

In mijn ogen is dit de beste deal uit de twee ‘goedkope’ beginnerssets, maar de stijl van de trein en wagons zal voor veel mensen ook belangrijk zijn voor hun keuze. Rijdt u liever met een diesellocomotief of met een meer klassiek uitziende stoomlocomotief?

Wat zit er precies in de doos?

In de doos treft u 1 diesel locomotief met 3 wagons. Ook in deze set bevat de laagboordwagen een voertuig, echter is dat hier een brandweerwagen. Daarnaast zit in de doos 12 rechte en 14 gebogen stukken rails, samen met twee wissels. Deze rails samen zorgen voor een baangrootte van 190 bij 80 centimeter. Daarnaast wordt ook de transformator meegeleverd.

Waar is deze starterset leuk mee uit te breiden? 

Ik raad u aan als eerste bij deze set een nieuwe set wagons te kopen zoals de kipwagen set uit aanvulling 4. Onderaan deze pagina leest u meer over deze aanvulling.

Beginnersset 3: “Bouwplaats”

Marklin beginners set 3

Prijs: +- 179 euro

De beginnersset “Bouwplaats” lijkt in veel opzichten op de set “Brandweer’. De baan heeft dezelfde grote en ook hier treft u twee wissels met bijbehorend spoor aan in de doos. Echter is de meegeleverde diesellocomotief groter en is een van de wagons een echte kraanwagen.  Deze set is echter een goede 25% duurder voor slecht kleine veranderingen ten opzichte van de vorige. De meeste mensen zullen alleen voor deze set kiezen als ze echt de voorkeur geven aan de stijl van de wagons en de locomotief.

Wat zit er precies in de doos?

In de doos treft u 1 diesel locomotief met 3 (of 2,5) wagons. Ook in deze set bevat de laagboordwagen een voertuig, echter is dat hier een graafmachine. De achterste 2 (of 1.5) wagon is een takel-wagon met bijbehorende laagboordwagen. Daarnaast zit in de doos 12 rechte en 14 gebogen stukken rails, samen met twee wissels. Deze rails samen zorgen voor een baangrootte van 190 bij 80 centimeter. Daarnaast wordt ook de transformator meegeleverd.

Waar is deze starterset leuk mee uit te breiden? 

Ook deze starterset zou ik als eerste uitbreiden met een nieuwe set wagons zoals de kipwagens uit aanvulling 4. Als u liever uw baan uitbreidt kijk dan eens naar uitbreiding 1 “C4”.

Beginnersset 4: “Goederentrein tijdperk V”

Marklin starter set 4 digitaal

Prijs: +- 225 euro

De laatste twee sets in deze lijst zijn anders dan de voorgaande drie. Deze sets zijn namelijk niet langer analoog maar gaan gelijk over op digitaal. Als u meer wilt weten over het verschil tussen analoog en digitaal verwijs ik u graag naar dit artikel.

De set “Goederentrein tijdperk V” is een set voor iemand die zeker weet dat hij op een later tijdstip een grotere baan wil aanschaffen waarop hij verschillende treinstellen kan laten rondrijden op afwisselende snelheden. Het grootste verschil met de voorgaande drie startersets is dan ook dat de transformator een digitaal station is. Wat u namelijk verder in deze set geleverd krijgt is eigenlijk minder dan bij de analoge sets.

Wat zit er precies in de doos?

In de doos treft u 1 diesellocomotief met 2 ‘simpele’ wagons. Deze trein en wagons komen uit het vijfde tijdperk. Daarnaast bestaat de 150 bij 85 centimeter grote baan uit 12 bochten en 8 rechte stukken. Ook vindt u in de doos 1 digitale transformator.

Lees ook:  Hoe kies je je eerste modelbouwpakket? Voor jezelf of als cadeau!

Waar is deze starterset leuk mee uit te breiden? 

Omdat dit een digitale beginnersset is raad ik u aan om de uitbreiding 3 “D2” al eerste te kopen. Hierdoor voegt u een leuk stukje dubbelspoor aan uw baan toe.

Beginnersset 5: “Goederentrein tijdperk III”

Digitale startersset 5 marklin

Prijs: +- 249 euro

De set “Goederen tijdperk III” is de eerste treinset die ik zo’n 20 jaar geleden kreeg, toen deze set nog analoog was. Hedendaags is deze set echter alleen nog als digitale set verkrijgbaar. In mijn ogen is dit een zeer leuke beginnerset en ik heb er dan ook vele jaren plezier van gehad. Echter heb ik wel al snel een uitbreidingsset gekocht omdat ik het uitrangeren van wagons toch wel het allerleukste vond. Het leuke aan deze set vond ik ook dat ik drie verschillende wagons had waarmee ik verschillende ‘activiteiten’ kon ondernemen.

Wat zit er precies in de doos?

In de doos treft u 1 stoomlocomotief met 3 verschillende wagons. Deze trein en wagons komen uit het derde tijdperk. Daarnaast bestaat de 150 bij 85 centimeter grote baan uit 12 bochten en 8 rechte stukken. Ook vindt u in de doos 1 digitale transformator.

Waar is deze starters set leuk mee uit te breiden? 

Omdat dit een digitale beginnersset is raad ik u aan om de uitbreiding 3 “D2” al eerste te kopen. Hierdoor voegt u een leuk stukje dubbelspoor aan uw baan toe.

Uitbreidingen

Als je je eerste treinbaan een tijdje hebt liggen is het misschien leuk om deze uit te breiden. Dit kun je het makkelijkst in één keer doen door een uitbreidingsset te kopen. Een uitbreidingsset is eigenlijk een verzameling losse onderdelen (die vaak goedkoper aangeboden worden) die een passende aanvulling zijn op een huidige baan. Zo ben je er van verzekerd dat als je een van deze sets koopt je altijd een volledige uitbreiding hebt die goed aansluit op elkaar. Hieronder bespreken we 3 van deze uitbreidingen.

Uitbreidingsset 1 “C4”

uitbreidingsset H0 C4

Prijs: +- 85 euro

Uitbreidingsset C4 is een set die ik eigenlijk iedereen zou aanraden. Deze set omvat alles wat een beginnende spoorbaan nodig heeft. Zo kan je met de twee wisseles en de bijbehorende bochten en rechte stukken een dubbelspoor aan leggen waar je heel leuk je extra wagons of treinstel kan uitrangeren. Deze uitbreidingsset past perfect bij de eerste drie beginnerssets. Let wel op, deze uitbreidingsset is een analoge set dus als je deze wil gebruiken bij de 4de of 5de starterset dan heeft u extra onderdelen nodig.

Daarnaast is het extra leuk om deze te gebruiken bij beginnersset 2 of 3 omdat dat betekend dat je dan al 2 uitrangeer sporen hebt!

Uitbreidingsset 2 “C5”

Marklin uitbreidingsset c5

Prijs: +- 140 euro

Uitbreidingsset C5 is een set die voor meer ervaren modelbouwers bedoeld is. Deze set komt met 3 wissels en in totaal 4 stootblokken. Dit betekent dat je in één keer een heel groot stuk van je baan kan uitbreiden met doodlopende uitrangeer sporen. Dit wordt echter pas leuk als je ook daadwerkelijk meerdere wagons hebt die je zou willen afwisselen.

Uitbreidingsset 3 “D2”

Marklin digitale uitbreidingsset d2

Prijs: +- 145 euro 

Uitbreidingsset D5 is de basis uitbreidingsset voor mensen met een digitale baan (4 of 5). Met deze uitbreiding kan je je beginnersbaan er uit laten zien zoals deze is afgebeeld op de doos van set 3 en 4. Oftewel, je kan op je rechte stuk een dubbelspoor aanleggen zodat je ook op je digitale baan wagons kan uitrangeren.

Lees ook:  Tips voor plastic modelbouwpakketten - Doe het goed!

Dit is verreweg de leukste uitbreiding voor iedereen met een digitale beginnersbaan.

Leuke aanvullingen

Naast uitbreidingen zijn er ook heel veel andere leuke toevoegingen die je kan doen aan je modelbaan. Hierbij kan je denken aan extra treinen, wagons, stukken spoor enz. Hieronder bespreken we een aantal leuke aanvullingen waarmee je voordeelig je eerste modeltreinbaan kan uitbreiden en opleuken.

Aanvulling 1: Treinset “Vervoer minerale olie”

Prijs: +- 119 euro

Als u eenmaal uw baan wat heeft uitgebreid en een dubbelspoor of uitgerangeerd stuk hebt aangelegd wordt het tijd om te denken aan een uitbreiding van uw treinen en wagons. Verreweg het meeste waar voor uw geld haalt u uit het kopen van een ‘start up’ set van Märklin als de “Vervoer minerale olie” set.

Het voordeel van deze set is dat u voor een klein bedrag een complete nieuwe combinatie op het spoor zet. Zo krijgt u naast die tankwagens ook gelijk een nieuwe diesellocomotief voor gebruik naast uw huidige set.

Aanvulling 2: Automatische overweg

uitbreiding overgang

Prijs: +- 75 euro

Het allerleukste voor mij is altijd geweest om nieuwe en unieke stukken aan mijn baan toe te voegen. Een van deze unieke stukken die ik al heel snel kocht was een automatische overweg. Deze overweg geeft uw baan een stuk meer leven door de interactie die plaatsvindt als u over het spoor rijdt. Komt u dicht bij de overgang? Dan gaan de lichten aan en de bomen naar beneden.

Aanvulling 3: Diesellocomotief

uitbreiding diesellocomotief

Prijs: +- 149 euro

Als je liever alleen een losse locomotief koopt en dit combineert met een wagon (aanvulling 4) in plaats van een complete combinatie zoals aanvulling 1 dan is de start up diesellocomotief van Märklin een goede eerste keus. Echter ziet u wel dat door het lost kopen van deze onderdelen dat u uiteindelijk een stuk duurder uit bent. Echter zal ook hier de keuze vooral gemaakt moeten worden wat u leuk vindt om aan uw baan toe te voegen en wat u dat waard vind.

Aanvulling 4: Kipwagenset (3 stuks)

uitbreiding kipwagenset

Prijs: +- 109 euro

Als laatste is het altijd leuk om een set treinwagons aan een baan toe te voegen. Het maakt niet uit of je al meerdere treinen en wagon sets hebt rondrijden of niet, nieuwe kiepwagens komen altijd van pas. Denk er alleen wel aan dat als je maar 1 locomotief hebt je wel een uitrangeer spoor nodig hebt om één van je wagon sets tijdelijk te parkeren. Dit kan je makkelijk doen met uitbreidingsset 1.

Alle sets, uitbreidingen en aanvullingen die in dit artikel besproken zijn hebben een H0 schaal, mede omdat dit de meest gebruikte schaal van het moment is. Als u meer wilt weten over de verschillende schalen dan hebben wij hier een speciaal artikel voor u geschreven.