Ga naar de inhoud

Waarom de modelbouw hobby zo goed is voor kinderen

Het is niet altijd even gemakkelijk om een ideale hobby voor je kind te vinden. Kinderen verliezen namelijk snel hun interesse en dan moet je alweer op zoek naar iets nieuws. Dat wil je het liefst vermijden, daardoor verkies je om op zoek te gaan naar speelgoed dat duurzaam is en dat je kind zal blijven boeien. Als het speelgoed bovendien nog eens leerzaam zou zijn, dan is dat zeker mooi meegenomen. Het is dus niet gemakkelijk om een hobby te vinden dat aan al deze eisen voldoet, maar dat wil zeker niet zeggen dat het onmogelijk is! Heb je al eens gedacht aan het kopen van modelbouwpakketten?

Modelbouw voor kinderen wordt steeds populairder en het is ook niet moeilijk om te zien waarom. Samen bouwen met je kind brengt niet alleen maar veel voordelen mee voor je kind, maar ook voor jou als ouder en jullie relatie.

Vijf redenen waarom modelbouwpakketten goed voor kinderen zijn

Modelbouw is voor kinderen niet alleen heel leuk, ze leren er ook nog veel van. Zo leren ze allerlei handige vaardigheden en kwaliteiten die ze later in het leven nog goed zullen kunnen gebruiken. Meer nog dan je in eerste instantie zou kunnen voorstellen!

5. De creativiteit van kinderen wordt geprikkeld door modelbouw

Creativiteit en creatief denken is belangrijk voor je kind. Wanneer je kind creatief bezig is, worden veel verschillende gebieden in de hersenen geactiveerd. Verschillende vormen van kennis worden aan elkaar gekoppeld om zo nieuwe ideeën te bedenken. Wetenschappers en kunstenaars zijn beroepen waar veel creativiteit en creatief denken voor nodig is. Zij bedenken bijvoorbeeld nieuwe oplossingen en theorieën voor problemen.

Lees ook:  Speelgoed en elektrische treinen voor kinderen, een handleiding voor ouders.

Modelbouw is een goed voorbeeld van zo’n creatieve bezigheid, omdat er binnen modelbouw ruimte is voor eigen inbreng. Je kunt de kleur veranderen, kiezen welke details je op het bouwwerk wilt en bedenken of het past bij de wereld die jouw kind wilt creëren.

4. Modelbouw stimuleert de fijne motoriek

Modelbouw helpt je kind met het ontwikkelen en verfijnen van zijn kleine motoriek. Door de verschillende handelingen die het bouwen vergt, leert het kind zijn oog-handcoördinatie verbeteren. De fijne motoriek wordt op een ontspannen manier gestimuleerd. De beheersing van je eigen lichaam vormt een belangrijke basis voor de rest van de ontwikkeling. Kun je beheerst bewegen, dan heb je meer ruimte en aandacht voor andere zaken.

3. Modelbouw is goed voor het probleemoplossend vermogen van je kind

Niet alleen hun fijne motoriek en creativiteit gaan erop vooruit, maar ook hun probleemoplossend vermogen. Ze moeten de verschillende stukken in elkaar kunnen krijgen, dat vergt inzicht. Daarnaast is de kans groot dat er een keer iets mis gaat. Binnen een veilige situatie kan jouw kind leren omgaan met tegenslagen en handige strategieën bedenken om met het probleem om te gaan.

Heeft je kind hier moeite mee? Geef je kind erkenning voor zijn of haar gevoel en bespreek vervolgens de verschillende manieren om het probleem op te lossen.

2. Het helpt je kind doorzetten

Heeft je kind een probleem opgelost? Dan is hij of zij gelijk zijn doorzettingsvermogen aan het trainen! Niet opgeven, maar opnieuw of op een andere manier proberen.

Voor een kind is het niet gemakkelijk om zijn aandacht erbij te houden. Ze worden snel iets beu en dat is met een hobby zeker niet anders. Wanneer je kind zijn eigen creatie in elkaar kan steken, leert hij om door te zetten. Je kind zal namelijk gemotiveerd worden door zijn eigen creatie, omdat hij het steeds verder ziet ontstaan. Wanneer hij het af gemaakt heeft, zal hij dan ook trots zijn op wat hij heeft bereikt en dat is goed voor zijn zelfvertrouwen!

Lees ook:  0-schaal treinset of treinbaan voor kinderen, goed idee of niet?

1. Het helpt je kind structuur aan te leren

Je kind leert opgaan in een project en doordat hij of zij er het resultaat van kan zien, zullen ze ook veel minder moeite ondervinden om er hun aandacht bij te houden. Dat zorgt ervoor dat je kind leert om zich meer te focussen. Modelbouw is dus ook goed voor kinderen met autisme, omdat zij zo veel belang hebben aan regelmaat en structuur.

Modelbouw is een handige activiteit voor het brengen van meer structuur in het leven van je kinderen. Het is een project dat je op regelmatige tijdstippen samen met je kind verder kunt afwerken. Dat biedt jouw kind niet enkel stabiliteit, het is ook een moment waar je beiden naar uit kan kijken!

Bouw samen met je kinderen

Wil je dat jouw kind deze eigenschappen zo goed mogelijk oefent? Dan ligt hier wel een uitdaging voor jou, de ouder of verzorger. Geef je kind feedback gericht op zijn inzet, doorzettingsvermogen of op de manier waarop hij of zij problemen heeft opgelost. Als je jouw kind hier bewust van maakt, dan komen de vijf waardevolle elementen zo goed mogelijk tot hun recht!

Een ander groot voordeel is dat modelbouw iets is dat je samen met je kind kan doen. Hierdoor versterk je de band. Je werkt samen aan iets en daardoor toon je jouw kind wat je kan bereiken als je samenwerkt. Daarnaast bevordert het ook de gesprekken tussen jou en je kind. Vergeet ook niet al de mooie herinneringen die je met je kind zal opbouwen, iets om altijd te blijven koesteren!

Lees ook:  Zo help je je kinderen bij het vinden van een leuke hobby

Modelbouw is dus goed voor je kind en voor jou! Het bevordert zijn creativiteit en zijn denkvermogen en zorgt er ook voor dat hij later gemakkelijker dingen kan aanleren. Een kind heeft veel nood aan structuur en voorspelbaarheid, zodat het zich veilig kan voelen, ook daar kan modelbouw je kind mee helpen! Samen bouwen op vaste momenten zorgt voor regelmaat in het leven van je kind, bovendien is het samenwerken ook goed voor het opbouwen van een hechte band! Maar het belangrijkste van alles: jullie zullen momenten beleven die jullie nooit meer zullen vergeten!