Meteen naar de inhoud

Wat is modelbouw precies? En wat zijn modelbouwpakketten?

Wat is modelbouw

Op deze pagina

Er zijn veel uiteenlopende hobby’s en er is voor ieder wat wils. Modelbouw is zo’n hobby. Het kan zijn dat je er nog nooit van gehoord hebt. Ik vertel je daarom graag meer over deze interessante hobby en wie weet ben je na het lezen wel net zo enthousiast over het model bouwen als dat ik ben.

Wat is modelbouw

Modelbouw is de kunst en behendigheid van het creëren van replica’s van bestaande gebouwen, vervoersmiddelen, standbeelden en uiteenlopende andere objecten. Ook wel schaalmodellen genoemd. Op deze manier kun je een zo realistisch mogelijk landschap of setting bouwen. Denk bijvoorbeeld aan een alpenlandschap met een rijdende trein, boten op een rivier en zelfs Parijs. Je kunt model bouwen met verschillende soorten materialen zoals. Veel gebruikte materialen in modelbouw zijn:

  • Hout
  • Plastic
  • Aluminium
  • Klei
  • Karton

Modelbouw mag absoluut gezien worden als een vakmanschap, het is een precies werk waar je veel geduld voor nodig hebt. Het maken van een drie dimensionaal object is een kunst op zich. Het kan jaren in beslag nemen voordat je deze vaardigheden helemaal onder de knie hebt. Maar laat je hierdoor niet weerhouden, als je bij het begin begint, lukt jou dit ook.

Professionele modelbouw

Modelbouw is niet alleen hobby matig te beoefenen. Voor architecten is het nodig dat er modellen gemaakt worden. De modellen van gebouwen worden maquette genoemd. Ze worden gemaakt om gedetailleerde indruk te krijgen van een gebouw. Het ruimtelijk inzicht is beter in te schatten en het staat goed als presentatiemiddel. Steeds vaker wordt er gebruik gemaakt van modelbouw op de computer.

Lees ook:  Hoe maak je een modelbouw auto? Volg dit stappenplan

Wat is de beste manier om te beginnen met modelbouw?

Al het begin is moeilijk. Maar het voornaamste is dat je er plezier aan beleefd. Als je gaat beginnen met modelbouwen is de beste manier om te starten met een modelbouwpakket (lees hier meer over je eerste modelbouwpakket kiezen). Maar wat zijn nu modelbouwpakketten? De naam zegt het eigenlijk al. Een modelbouwpakket is een pakket waar alle benodigde materialen bij in zitten. Je hebt deze pakketten in verschillende vaardigheid niveaus (lees hier meer over de verschillende niveaus binnen modelbouw). Je wilt beginnen met een beginners pakket.

Handig Stappenplan

Je weet nu wat modelbouw is en waar je het beste kunt beginnen. Ik wil je graag in een stappenplan uitleggen hoe je na de aanschaf van je eerste modelbouwpakket te werk kunt gaan.

# Stap 1: Het eerst model wat je zult bouwen, is bovendien het meest uitdagende. Zoek daarom een model uit wat je aanspreekt. Daarmee wil ik zeggen, als je niet van boten houdt, ga deze dan ook niet als eerste model bouwen. Om zo dicht mogelijk in de buurt te komen met de afbeelding die op de verpakking staat heb je wat basiskennis nodig en een dosis geduld. Bij de meeste pakketten zit geen lijm. Zorg dus dat je deze erbij koopt. Koop de juiste lijm voor het materiaal van je model.

# Stap 2: Voor veel mensen is instructies lezen niet weggelegd. Voor modelbouw wil ik je toch aanraden de instructies te lezen. Je kunt zo zien wat je te wachten staat. Als je de instructies nauwkeurig leest en alle verschillende onderdelen goed bekijkt, dan kom je niet plotseling voor verrassingen te staan. Sommige onderdelen lijken namelijk veel op elkaar. Als je deze apart legt, met eventueel een aantekening erbij, dan weet je zeker dat je het juiste onderdeel gaat gebruiken waar nodig.

Lees ook:  Hoe kies je je eerste modelbouwpakket? Voor jezelf of als cadeau!

# Stap 3: Omdat de onderdelen fragiel zijn, is er een grote kans dat ze beschadigen als je ze afbreekt van de verpakking waar ze aan vast zitten. Gebruik daarom altijd een mesje en een snij mat. Je kunt zo bovendien netter werken. Test de onderdelen altijd eerst voordat je er lijm op smeert. Zo weet je zeker dat ze passen. Het kan zijn dat je ze nog een klein beetje bij moet vijlen. Pas als je zeker weet dat het onderdeel past, ga je met de lijm aan de slag. Ik heb een apart artikel waar ik dieper in ga op de verschillende gereedschappen die je nodig heb bij modelbouw.

# Stap 4: Als je gaat lijmen, doe dit dan voorzichtig. Gebruik geen overvloed aan lijm en gebruik desnoods een pincet om de onderdelen vast te houden. Als je de onderdelen hebt, voorzien van lijm druk je ze zachtjes tegen elkaar aan. Onthoud dat je altijd extra lijm toe kunt voegen. Onderdelen blijven het beste zitten als je een minimum aan lijm gebruikt. Mocht je teveel lijm gebruikt hebben, veeg het dan niet af, maar laat het drogen. Als het helemaal droog is, kun je de lijmresten voorzichtig wegvijlen.

De laatste stap

Je mag trots zijn op jezelf! Je eerste modelbouwwerk zit in elkaar. Het enige wat je nu nog rest is het te verven. Maak je modelbouw altijd schoon met water en zeep, zodat het stof en vet vrij is. Als beginner kun je het beste verf nemen op waterbasis. Verf moet je vaak los kopen en zit vaak niet in het modelbouwpakket meegeleverd. Denk hier dus van te voren aan!