Meteen naar de inhoud

Welk niveau bouwpakketten zijn er allemaal?

Verschillende modelbouw niveau schepen

Op deze pagina

Genieten van het proces

De moeilijkheidsgraad van een bouwpakket geeft aan of het verstandig is om aan een bepaald project te beginnen. Vliegtuigen, boten, auto’s, militaire voertuigen en figuren en motoren zijn verkrijgbaar op verschillende niveaus. En dat is handig als je net begint met modelbouw. Het modelbouwen moet wel een leuke uitdaging zijn, en niet veranderen in een grote frustratie. Een aantal fabrikanten hebben een niveauaanduiding op de bouwpakketten vermeld, wat gewoon handig is. En zo zijn er grofweg vijf niveaus te onderscheiden.

Goed gereedschap is netjes werken

Eenvoudig maar goed gereedschap is onontbeerlijk om een goed resultaat te kunnen bereiken. Een scherp hobbymesje (ik heb zelf een koffertje met verschillende mesjes), wat schuurpapier in verschillende groftes en een ondergrond om op te werken (een snijmat is prima!), zijn de basis elementen. Ook bewust zijn van de manier waarop je het gereedschap moet hanteren is belangrijk. Want een scherp mes kan gevaarlijk zijn als het slordig wordt gehanteerd.

Het Bouwpakket niveau, een belangrijk gegeven

  • Niveau 1, zijn de bouwpakketten waar onderdelen los gesneden moeten worden en netjes moeten worden geassembleerd. Hier wordt ervaring opgebouwd met het hanteren van het gereedschap en het vastlijmen van onderdelen. Eenvoudig hoeft zeker niet lelijk te zijn want er zijn mooie starters bouwpakketten verkrijgbaar.
  • Niveau 2, gaat weer een stapje verder. De onderdelen moeten netjes worden losgesneden en worden geverfd. Hier wordt geleerd dat geduld een schone zaak is. Netjes werken geeft een net resultaat, wat ook zeker gezien mag worden. Dit niveau bestaat uit pakketten die over het algemeen minder dan honderd onderdelen bevatten.
  • Niveau 3, zijn bouwpakketten met meer details. Dit kan bijvoorbeeld gaan over kleine luikjes op huizen of boten bevestigen, die eerst apart moeten worden geschilderd. Niet alleen het schilderen, lossnijden en netjes maken van de onderdelen vergt meer finesse, maar ook bij het bevestigen wordt er meer geduld verlangd om een optimaal resultaat te bereiken.
  • Niveau 4, is een niveau waar het niet alleen om details gaat, maar ook over de grootte van een bouwpakket. Deze bouwpakketten bestaan uit meer dan honderd onderdelen, dus enige organisatorische ervaring en werkruimte is wel vereist. Deze bouwpakket moeilijkheidsgraad is te lastig om als starter mee te beginnen.
  • Niveau 5, is voor de expert. Een bouwpakket moeilijkheidsgraad die niet voor de beginner is. Er zijn niet alleen veel onderdelen, maar ze zijn ook nog eens supergedetailleerd. Werkende onderdelen zoals draaiende wieken, sturen en bijvoorbeeld vering van een voertuig maken deze projecten complex om te bouwen en zijn niet in een middagje klaar.
Lees ook:  Welke schalen modelspoorbanen en modeltreinen zijn er? Let hierop bij uw aankoop!

Tevreden bouwen

Er is dus een bouwpakket niveau voor iedereen, om duidelijkheid te scheppen in het enorme aanbod van de prachtige modellen die er zijn raad ik u aan de bovenstaande lijst in het achterhoofd te houden. Groeien in je eigen bouwpakket niveau is leuk en leerzaam, want er zijn heel wat technieken om iets er mooi te laten uitzien. Geduld trainen om de verzameling te vergroten met mooie resultaten, geeft veel genoegdoening.