Meteen naar de inhoud

Welke gereedschappen heb je nodig voor modelbouw?

modelbouw tools

Op deze pagina

Modelbouw is super leuk, je kunt veel verschillende dingen zelf bouwen. Het maakt niet uit of je een boot of een trein gaat bouwen, je zult altijd gereedschap nodig hebben. Welk gereedschap je nodig hebt, hangt echter af van wat je wilt gaan bouwen. Daarnaast heb je voor het in elkaar zetten van verschillende onderdelen verschillend gereedschap nodig. Daarom zal ik je hieronder vertellen welk gereedschap je goed kunt gebruiken en waarvoor het gebruikt wordt.

Als je echt helemaal nieuw bent in de hobby en nog niet zeker weet of het wat voor jou is, raad ik je aan een knutselset te kopen waarin de meeste essentiële onderdelen die we hieronder bespreken zitten. Zo heb je voor een klein prijsje een goede start.

Kijk bijvoorbeeld eens naar deze 4-delige knutselset van Revell. Ben je al wat serieuzer met de hobby bezig? Lees dan hieronder verder voor meer professionele tools!

Wat zijn essentiële tools bij modelbouw?

Hieronder bespreken we enkele van de meest gebruikte tools en accessoires die gebruikt worden bij modelbouw. Dit is niet een uitputtende lijst, en er zijn nog veel meer gereedschappen die je zo nu en dan nodig zult hebben. De tools die wij echter hieronder bespreken kan je bijna niet zonder, zelf niet als je net begint aan de hobby!

Hobbymes

Het stuk gereedschap dat je zonder twijfel nodig zult hebben en waarschijnlijk het vaakst zult gaan gebruiken is een hobbymes. Het hobbymes wat het vaakst gebruikt wordt en ook het handigst is, is een stanleymes. Een stanleymes kan goed gebruikt worden om stukjes zacht materiaal mee te bewerken. Dit kan erg handig zijn wanneer je kleine onderdeeltjes los moet halen. De onderdeeltjes zitten vaak stevig aan elkaar vast met plastic, maar met een stanleymes zijn deze onderdeeltjes zo los. Daarnaast kan zo’n klein mesje handig zijn voor het bijwerken van kleine stukjes hout.

Lees ook:  Tijdperken van modeltreinen in Nederland, Belgie en Duitsland

Modelbouwpakketten worden vaak op grote schaal in fabrieken gemaakt, voor de meeste deeltjes zullen de afmetingen dus ook kloppen. Wanneer een stukje hout toch niet helemaal mooi is, kun je dit bijwerken met een stanleymes. Als je voor een hobbymes kiest, zal het mes niet van topkwaliteit zijn. Daarom is het handig om voor een mes te kiezen waarbij het lemmet af te breken is. Zo kun je elke keer een stukje van het mes afbreken als het niet meer scherp is of als het kapot is gegaan. Op deze manier kun je het mes langer gebruiken.

Mijn aanbeveling: de Stanley FatMaxy uitschuifbaar mes voor de beste grip. Daarnaast kan een messenset die uit veel delen bestaat handig zijn voor het precisiewerk. Zo heb je altijd het juiste formaat mes bij de hand voor specifieke klusjes. Hiervoor raad ik de 51-delige hobbymessen-set van Silverline aan. Koop daarbij ook altijd een goede snijmat (zoals deze), zodat je je tafel niet beschadigt!

Schuurpapier

Een ander stukje modelbouw gereedschap wat je ongetwijfeld nodig zult hebben is schuurpapier. Schuurpapier is heel handig en je zult het vaak gebruiken wanneer je aan het bouwen bent. Dit handige hulpmiddel is makkelijk te verkrijgen bij bouwwinkels. Het wordt vooral gebruikt om plastic deeltjes mooier te maken of te vervormen.

Op het eerste oog lijkt verschillende stukken schuurpapier erg op elkaar, maar dit is niet het geval. Waar je bij het kopen van schuurpapier goed op moet letten, is de maat. De maat van schuurpapier wordt in het Nederlands aangegeven als ‘korrel’. Als het getal dat achter ‘korrel’ staat groter is, is het schuurpapier fijner. De maat is erg belangrijk, want schuurpapier van andere maten worden voor andere bewerkingen gebruikt.

Lees ook:  Welke schalen modelspoorbanen en modeltreinen zijn er? Let hierop bij uw aankoop!

Heel grof schuurpapier wordt vooral gebruikt om ergens een stuk van af te schuren, of om de vorm van een voorwerp te veranderen. Fijner schuurpapier wordt vaak gebruikt om een oppervlak mooier te maken. De meest gangbare maat voor schuurpapier ligt tussen korrel 400 en korrel 800. Het is erg aan te raden om schuurpapier te kopen van hoge kwaliteit. Hoewel de prijs hiervan iets hoger zal zijn, gaat het aanzienlijk langer mee.

Pincet

Naast een hobbymes en een goede voorraad schuurpapier is het handig om een pincet toe te voegen aan je modelbouw gereedschap. Hoewel je ook kunt bouwen zonder een pincet, maakt dit stukje gereedschap het bouwen een stuk minder moeilijk. Als je kleine vingers hebt, heb je misschien geen pincet nodig, als dit niet het geval is kan het toch heel handig van pas komen.

Een pincet wordt bij modelbouw gebruikt om hele kleine onderdeeltjes vast te pakken en te plaatsen. Er bestaan veel verschillende pincetten.

Het belangrijkste onderdeel bij een pincet is het uiteinde, er zijn pincetten met een plat uiteinde en met een puntiger uiteinde. De laatste soort is extra geschikt voor het werken met hele kleine onderdeeltjes. Verder zijn er ook nog pincetten met een veer en pincetten waarbij de ruimte tussen de uiteinden ingesteld kan worden.

Op het gebied van pincetten is er dus genoeg keuze. Een pincet die je het meest nodig zult hebben is er één met puntige uiteinden. Deze pincet is super handig om hele kleine onderdeeltjes die je niet met je vingers kunt pakken te plaatsen.

Als je echt serieus bezig wilt gaan met modelbouw is het echter handig om een paar verschillende pincetten aan te schaffen, dan heb je voor elk model een geschikte pincet.

Kniptang

Het laatste gereedschap op de lijst is niet essentieel, maar wel erg handig. Een kniptang kun je gebruiken om heel precies stukjes door te knippen. Dit kun je ook doen met een stanleymes of een schaar, maar een kniptang is vaak iets efficiënter en preciezer. Een kniptang kan je dus veel tijd besparen en het maakt modelbouw een stuk leuker.

Lees ook:  Beste bouwpakketten onder 15 euro - mijn aanbevelingen

Je moet hierbij wel goed opletten welke tang je koopt, want de tangen verschillen erg in kwaliteit. Goedkope tangen zijn vaak gemaakt van slecht materiaal en gaan daardoor sneller stuk. Als je wilt dat je tang langer meegaat, kun je daarom beter voor een iets duurdere tang gaan. De investering haal je er vanzelf weer uit omdat je minder vaak een nieuwe tang hoeft te kopen.

Mijn aanbeveling: Revell is een goed bekend merk uit de modelbouw wereld. Daarom raad ik deze ook altijd aan starters aan. Kijk bijvoorbeeld eens naar deze Revell zij-kniptang.

Lijm

Zelfs de beste hobbyist maakt wel eens een foutje (of iets wordt simpelweg kapot geleverd). Daarom raad ik iedere modelbouwer ook aan om altijd een voorraad lijm in huis te hebben.

Hierbij moet je je goed bewust zijn dat verschillende materialen verschillende soorten lijm vereisen. Nu zijn wij als modelbouwers regelmatig met plastic bezig, en iets minder vaak met hout.

Mijn aanbeveling is daarom ook om altijd in ieder geval een potje plastic lijm van Revell in huis te hebben. Deze heeft met 25 gram voldoende vulling om redelijk wat lijmwerk aan te kunnen. Daarnaast kan je goed precies lijmen door de lange lijmtuit!