Avro Shackleton AEW.2 1:72

49,90

Bekijk

Artikelnummer: 501797747050 Categorie:

Met de mogelijkheid om tot twaalf uur patrouilles te kunnen uitvoeren, heeft de Rolls-Royce Griffon Avro Shackleton AEW.2 al bijna 19 jaar de luchtwaarschuwing in Groot-Brittannië geboden. Na de terugtrekking van HMS Ark Royal en haar compliment van Gannet AEW-vliegtuigen, werden de radareenheden van de Gannet eenvoudig verwijderd en bevestigd onder de voorwaartse romp van de nieuwe AEW-versie van de Shackleton.
De Shackleton, die zijn afstamming terugvoerde naar de beroemde Avro Lancaster-bommenwerper, was een lange afstands maritiem patrouillevliegtuig, dat voornamelijk werd gebruikt voor anti-onderzeeëroperaties, maar dat ook een aantal andere taken moest uitvoeren. Bij het betreden van de RAF-dienst in 1951, werd de meerderheid van de Shackletons aangedreven door de machtige Rolls Royce Griffon-motor en waren ze het laatste vliegtuig in de illustere lijn van vier motorbommenwerper met bommenwerper aangedreven om de Royal Air Force-dienst te zien.
Toen de Britse regering plannen uitvaardigde van hun voornemen om HMS Ark Royal te schrappen, vreesde de marine dat hun schepen belangrijke vroegtijdige luchtwaarschuwingen zouden verliezen, wat gewoon geen optie was. De oplossing was om de radareenheden gebruikt op Ark Royal’s Fairey Gannets in het vliegtuig van de vertrouwde Avro Shackletons te plaatsen en hoewel dit duidelijk landgebonden vliegtuigen waren, zou het indrukwekkende uithoudingsvermogen van de Shackleton de effectiviteit van de vroegtijdige waarschuwingsmogelijkheden van de marine ten goede komen.
Twaalf Shackleton-vliegtuigframes werden geconverteerd naar AEW Mk.2-standaard en bediend in de kleuren van No.8 Squadron, oorspronkelijk bij RAF Kinloss in het begin van 1972. Na de voltooiing van belangrijke werkzaamheden voor het versterken van de baan in het nabijgelegen RAF Lossiemouth, verhuisden de Shackletons in augustus naar Lossiemouth. 1973, waar ze bleven tot de eenheid uiteindelijk ontbond in 1991.